Pomoc i FAQ – Polska

Zarządzanie bieżącymi zamówieniami

Akceptowanie i dostarczanie zamówień

Produkty można aktywować lub dezaktywować na podstawie ich dostępności. Jeśli skończy się produkt, wybierz go i kliknij „Wyłącz”. Możesz zdezaktywować produkt na określony czas.

Pamiętaj, by po uzupełnieniu zapasów ponownie aktywować produkt. Dzięki temu klienci będą mogli znów go zamawiać. W analogiczny sposób możesz postępować w przypadku kategorii „Atrybuty”.

Kurier będzie odbierać zamówienia i dostarczać je klientom.

Przed wydaniem torby kurierowi:

  • sprawdź jeszcze raz paragon i upewnij się, że wszystkie produkty zostały w niej umieszczone (łatwo zapomnieć o dodatkach takich jak napoje lub sosy);
  • szczelnie zamknij torbę zszywkami lub naklejkami, by zagwarantować, że zamówienie dotrze do klienta nienaruszone;
  • dokładnie sprawdź kod na paragonie, by się upewnić, że wydajesz właściwe zamówienie. Jeśli zamówienie jest zapakowane w kilka toreb, zadbaj o to, by wszystkie zostały odebrane.

Każde zamówienie jest opatrzone następującymi informacjami:

  • Identyfikator zamówienia
  • Nazwa i adres punktu
  • Dane klienta (w tym numer telefonu)
  • Przewidywana godzina odbioru
  • Opis zamówienia (informacje o alergiach)
  • Dane kuriera
  • Łączna kwota zamówienia

Jeśli jesteś partnerem Marketplace, poniższe informacje dotyczące kurierów nie będą wyświetlane:

  • Przewidywana godzina odbioru
  • Dane kuriera

Po każdym anulowaniu jednego z bieżących zamówień w aplikacji Orders wyświetli się wyskakujące okienko z następującymi informacjami:

  • Powód anulowania
  • Kod zamówienia
  • Informacje na temat produktów w zamówieniu i ich liczba

W sekcji „Historia zamówień” aplikacji Orders (Raporty → Historia) wszystkie anulowane zamówienia są oznaczone symbolem X. Kliknij zamówienie, aby sprawdzić informacje na temat anulowania (np. powód anulowania, należności itp.).

Przed zaakceptowaniem zamówienia oraz w trakcie jego przygotowywania możesz sprawdzić w aplikacji Orders przewidywaną godzinę odbioru.

Uwaga: ta część nie dotyczy partnerów Self-Delivery.

Gdy pojawi się nowe zamówienie, aplikacja Orders uruchomi alarm dźwiękowy, a zamówienie zostanie podświetlone. Kliknij zamówienie, przejrzyj je i dotknij zielonego przycisku „Zaakceptuj”. Zamówienie automatycznie trafi na listę „Zaakceptowane”.

Historia zamówień

Rozwiązywanie problemów

W szczególnych przypadkach, gdy skończył się produkt niedawno zamówiony przez klienta:

Zadzwoń do użytkownika i zaproponuj mu alternatywę. Numer telefonu do użytkownika znajdziesz w szczegółach zamówienia w aplikacji Orders.

* Jeśli użytkownik zgodzi się na zastąpienie produktu, zmień zamówienie w systemie zgodnie z poniższą instrukcją. Dzięki temu użytkownik otrzyma poprawny paragon z ostateczną listą oraz cenami produktów:

  • Wybierz zamówienie do zmodyfikowania, znajdź produkt do zastąpienia i kliknij opcję „Edytuj”.
  • Kliknij opcję „Zastąp”, a następnie wybierz zamiennik i kliknij „Zapisz”.

Jeśli użytkownik nie chce otrzymać produktu zamiennego, napisz do nas, klikając przycisk „Pomoc i zasoby” w sekcji Profil w aplikacji Orders, i poproś o anulowanie zamówienia.

Pamiętaj o bezzwłocznym zdezaktywowaniu brakującego produktu w aplikacji Orders, aby inni użytkownicy go nie zamówili.

Jeśli zapomnisz nazwę użytkownika lub hasło do aplikacji Orders, najpierw postaraj się odszukać e-maila, w którym wysłaliśmy te dane. E-mail został do Ciebie wysłany na początku współpracy z Glovo. Jeśli nie możesz go znaleźć, zresetuj hasło, klikając przycisk „Nie pamiętam hasła”.

W razie problemów z zalogowaniem się lub odzyskaniem hasła zadzwoń do działu obsługi partnera

Jeśli przyszło zamówienie, ale punkt jest już zamknięty, wykonaj poniższe czynności:

  • Poproś dział obsługi partnera o pomoc. Sprawdź, jak skontaktować się z działem obsługi partnera (link do strony z informacjami kontaktowymi), by anulować zamówienie.
  • W aplikacji Orders zmień godziny otwarcia punktu. W tym celu przejdź do sekcji Profil i kliknij przycisk „Edytuj” widoczny obok godzin otwarcia.
  • Wyświetli się okno wyskakujące, w którym możesz zmienić godziny otwarcia i zamknięcia punktu w poszczególnych dniach tygodnia.

W szczególnych przypadkach możesz tymczasowo zdezaktywować punkt w aplikacji Glovo. Jest to przydatne, gdy na przykład masz zbyt dużo zamówień. W tym celu kliknij ikonę domu widoczną w prawym górnym rogu aplikacji Orders. Możesz tymczasowo zamknąć punkt na pół godziny, na godzinę lub do końca dnia.

Możesz również zaplanować zamknięcie punktu w określonych terminach, jeśli zbliżają się święta lub chcesz wziąć urlop.

Produkty można aktywować lub dezaktywować na podstawie ich dostępności.

Jeśli skończy się produkt, wybierz go i kliknij „Wyłącz” w aplikacji Orders. Możesz zdezaktywować produkt na określony czas.

Pamiętaj, by po uzupełnieniu zapasów ponownie aktywować produkt. Dzięki temu klienci będą mogli znów go zamawiać.
W analogiczny sposób możesz postępować w przypadku kategorii „Atrybuty”.

This site is registered on wpml.org as a development site.